Expoziție: Destinul unui artist - Viorica Rodica Bălan

Muzeul ”Vasile Pârvan” Bârlad, acum la început de an, vă propune spre vizionare o extrem de interesantă expoziție de artă plastică organizată sub genericul „Destinul unui artist” – Viorica Rodica Bălan. Autoarea lucrărilor, deși a plecat de ceva timp din această lume, și-a exprimat încă din timpul vieții, dorința ca o parte din lucrările ei să fie să fie donate unor muzee. Așa se face că, la ora acuală, picturi semnate de ea se găsesc în muzeul din Botoșani, la Complexul Național Moldova Iași și începând din anul 2019 și la Muzeul din Bârlad. Spirit profund, atât ca artist, cât și ca om, pictorița a înțeles că muzeul este printre puținele instituții, care poate asigura posteritatea unui artist.

Viorica Rodica Bălan s-a născut la 4 decembrie 1918 la Iași în familia unor renumiți medici ieșeni. A urmat Școala primară la Iași, iar mai apoi Liceul Notre Dame de Sion. După teminarea liceului s-a înscris la Universitatea Mihăileană, Facultatea de Litere și Filologie, secțiunea franceză și arheologie. După terminarea acestor studii a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din capitala Moldovei, secția pictură. A absolvit cea de-a doua facultate în anul 1947 cu mențiunea Cum Laude. Din acel moment până la sfârșitul vieții s-a dedicat, fără rezerve, artelor frumoase.

Din nefericire a avut un destin complicat, una din cauze fiind legată de „originea nesănătoase”, în viziunea mai marilor regimului instaurat în acei ani. A fost obligată, în mai multe rânduri, să schimbe diverse locuri de muncă, până în 1963 când a deveni profesor titular la Școala Populară de Artă din Iași. Cu toate greutățile și piedicile întâmpinate a continuat să facă ceea ce îi plăcea cu adevărat, să picteze, bucuriile existenței fiind imortalizate în lucrări reprezentând peisaje montane, marine, urbane, naturi statice, portrete, autoportrete, multe dintre ele rămânând însă necunoscute publicului, așa cum sunt și lucările donate muzeului nostru. Pictura Vioricăi Bălan este una care dă în permanență senzația de prospețime și modernism, dar în același timp se detașează prin caracterul decorativ, ilustrând, astfel talentul de desenator și colorist al artistei.

Este deci o expoziție care merită a fi văzută, având posibilitatea de a cunoaște un adevărat artist care a reușit să creeze în condiții de multe ori vitrege.

Vernisajul va avea loc sâmbătă 25 ianuarie 2020, ora 11.00, la sediul central al Muzeului, sala „Vasile Palade”.

Prezintă criticul de artă Elena Ivona Aramă și prof. univ. dr. Alisa Donose Pisică


Sus