Lansare de carte: Vasluienii în războaie

        Patrimoniul bibliofil al județului Vaslui se îmbogățește zilele acestea cu o inedită lucrare documentar-omagială, ce se va prezenta la Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad în data de 18 martie 2020. Editată sub auspiciile Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” şi Societatea Culturală Bucureşti-Chişinău, cartea ”Vasluienii în războaie” este dedicată comemorării și omagierii eroilor și participanților la războaiele românilor, pentru realizarea și apărarea statului unitar național român în cele 3 etape definitorii:

(1)  Războiul de independență (1877-1878)

(2) Războaiele de întregire a neamului:

- Războaiele balcanice (1912-1913);

- Marele Război de Întregire a Neamului (1916-1918), parte a Primului Război Mondial (1914-1918);

- Campania din Ungaria (1919).

(3)  Războiul de eliberare a teritoriilor ocupate (1941-1945):

- Campania din Est, pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei (1941-1944);

- Campania din Vest pentru eliberarea Ardealului de Nord (1944-1945), continuând cu eliberarea Ungariei, Austriei şi Cehoslovaciei.

           Autorii lucrării sunt 2 vasluieni prin naștere, creștere și educație, dar prahoveni prin devenire și adopție: colonelul de radiolocație și istoric militar Constantin Chiper, născut la 23 ianuarie 1936 în satul Valea Siliștei, comuna Solești, și inginerul energetician Neculai Ursu, născut în Bogdănița, la 19 ianuarie 1950. Ei s-au cunoscut în cadrul Asociației Cultul Eroilor Prahova căreia col. Constantin Chiper i-a fost cofondator (în 1994) și președinte (2010-2019). Preocupările, și sentimentele patriotice comune i-au apropiat și i-au condus la ideea redactării originalei lucrări Vasluienii în războaie care, pentru col. Constantin Chiper, devine a 20-a carte din cele redactate pe teme de istorie și cronici militare.

            Spre deosebire de lucrările de gen, care prezintă și analizează fapte, acțiuni și știință militară, cartea menționată, cu caracter omagial, se constituie într-un adevărat catalog-inventar a tuturor vasluienilor participanți la războaiele naționale. Unui număr însemnat dintre cei căzuți pe câmpurile de luptă, asupra cărora au existat posibilități de documentare, li se prezintă scurte biografii spre aducere aminte, în mod egal de la ostași la generali, care au în comun haina și viața militară, lupta și jertfa supremă pe câmpul de luptă.

           Bazată pe o bogată documentare în variate arhive și surse documentare, dar și prin investigații pe teren, autorii au ridicat cunoașterea locală a acestora (de pe monumentele închinate eroilor) sau fragmentară, către o cunoaștere cumulată/unificată în carte, la nivel extins, județean și chiar național, iar postul nostru de televiziune contribuie acum și el la această cunoaștere și omagiere a eroismului și sacrificiului vasluienilor. De menționat în primul rând Arhivele militare de la Pitești, apoi sprijinul colegilor din filiala Vaslui a Cultului Eroilor, a Arhivelor locale, a multor instituții și personalități vasluiene etc.

            Fapte de arme - unele remarcabile sau chiar eroice - au și vasluienii supraviețuitori, de aceea autorii au înțeles să le dedice și lor un număr însemnat de pagini, consemnându-le - în ordinea alfabetică a localităților de baștină - numele, gradul, uneori unitatea militară.

          Emoţionant a fost interviul luat de autori, pe data de 23 iunie 2019, cu ocazia dezvelirii Monumentului Eroilor Neamului din Bârlad, veteranului de război colonel Gheorghe Voiculescu din localitatea Cârja, stabilit ȋn Bârlad, care, anul acesta pe 14 aprilie, ȋmplineşte 100 de ani.

             Din cele 410 pagini, 100 de pagini conțin anexe interesante.

          Anexa 1 este cea mai interesantă, fiind prezentarea vieții pe front, pe care a dus-o un participant în cel de Al Doilea Război Mondial, sergentul Constantin Ursu din Bogdănița, tatăl co-autorului Neculai Ursu. Numeroasele aspecte din viața de pe front, surprinse în fotografiile realizate de sergent, pot fi lesne comune oricărui erou și participant consemnat în primele 300 de pagini.

        În Anexa 2, autorul Neculai Ursu profită de ocazie pentru a prezenta și satul Bogdănița, sat de baștină al sergentului Constantin Ursu, cu un scurt istoric al satului și cu un ”inventar” complet (de la bunici la nepoți) al familiilor satului în a doua jumătate a secolului XX.

             Nu în cele din urmă, s-a considerat util cunoașterii și omagierii să se prezinte și imagini fotografice ale unor locuri şi monumente istorice din Bârlad, Vaslui, Fălciu, Bogdana, Schitul Bogdăniţa, Anexa 3.

                Autorii - col. (r) istoric Constantin Chiper, și ing. Neculai Ursu – dedică un capitol - Anexa 4 -activităților pe care Asociația Cultul Eroilor Prahova (din care fac parte) le-a desfășurat în ultimii ani, ca:

- editarera de cărți de istorie miltară, omagiere a eroilor din mai multe județe, precum prezenta lucrare;

- depunerea de pământ colectat de membrii asociaţiei din teatrele de luptă, într-o urnă la Catedrala Încoronării, de la Alba Iulia, cu prilejul Centenerului 1918-2018;

- întreținerea și repararea de cimitire și monumente ale eroilor;

- pelerinaje la cimitire ale militarilor români din România şi Basarabia prezentate prin fotografii.


Sus