Spectacol: „Sunt Biriș în Casa Neamului Meu!”

La sfârșitul anotimpului de toamnă, în data de 27 noiembrie, într-o zi de miercuri, Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ,,Elena Cuza’’ din Bârlad, împreună cu Episcopia Hușilor, a organizat o întâlnire de suflet ce a avut-o în prim plan pe interpreta de muzică populară Veta Biriș. Este vorba despre un spectacol în cinstea tradițiilor românești, în cinstea zestrei noastre culturale, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României.

Gazda evenimentului a fost domnul profesor Gruia Novac, membru de onoare al Casei de Ajutor Reciproc. Astfel am aflat că titlul spectacolului a pornit de la semnificația cuvântului ,,biriș’’ (argat, slujitor), întreaga activitate fiind un gest de îndeplinire a datoriei față de țară și față de tradițiile strămoșești.

Programul literar-artistic a debutat cu Ansamblul Coral al Liceului Pedagogic ,,Ioan Popescu’’ din Bârlad, format din eleve cu voci deosebite, pregătite de doamna profesoară Mihaela Oprea. Elevele au cântat ,,Plaiuri pământești’’ pe mai multe voci, versurile exprimând legătura românului cu natura, cu locurile în care s-a născut și dragostea ce îl unește veșnic de familie.

Am avut ocazia de a o asculta și pe doamna profesoară Mihaela Oprea cu melodiile ,,Marea Unire nu se uită niciodată’’ și ,,Ridica-voi ochii’’, completate de prezența sa scenică sensibilă și expresivă.

Domnul Petruș Andrei, poetul și profesorul mult îndrăgit de publicul bârlădean, a recitat două creații proprii în care a abordat teme patriotice: ,,Doina’’ și ,,Destin’’.

Corul ,,Dignus Est’’ al Episcopiei Hușilor, în același spirit patriotic, a interpretat mai multe cântece bine cunoscute, în care se regăsesc versuri despre țară, istorie, sacrificiul poporului român pentru libertate și unire și despre responsabilitatea fiecărui român pentru destinul țării: ,,Sunt copil de Românie’’, ,,Pui de lei’’, ,,Treceți, batalioane române, Carpații!’’, ,, Se-aude glas peste Carpați’’

Pe scena teatrului ,,Victor Ion Popa’’ a urcat și elevul în clasa a III-a, David Ioan Mihai, pentru a recita cu însuflețire poezia ,,Nu-ți trăda, române, țara!’’.

Veta Biriș, , născută la 11 august 1949 în localitatea Veseuş, judeţul Alba, slujește de peste 50 de ani muzica populară. Capacitatea sa de a evoca veselia, dragostea de patrie și dorul cu patosul specific ardelenesc au transformat-o într-una dintre cele mai apreciate reprezentante ale folclorului.

Femeia Veta Biriș, pe lângă vocația de interpretă, este un simbol al omului simplu, crescut la țară, ce se evidențiază prin modestie, hărnicie și credința în Dumnezeu, calități pe care divinitatea le-a rezervat poporului român, în special celor care nu s-au desprins de principiile tradiționale, izvorâte din viața satului românesc. Modul în care trăiește se îmbină cu muzica tradițională într-o armonie menită să țină în viață povestea neamului nostru greu încercat de timp și împrejurări.

Publicul, fluturând stegulețe tricolore, a fredonat împreună cu mult așteptata artistă cântece precum: ,,Hai să-ntindem hora mare!’’, ,,Doamne, ocrotește-i pe români’’, ,,Așa-i românul’’, ,,Noi suntem români’’.

În semn de respect și considerație pentru întreaga activitate artistică a Vetei Biriș, Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ,,Elena Cuza’’ din Bârlad i-a înmânat la sfârșitul spectacolului o plachetă de onoare, alături de un aranjament floral și o icoană, prin domnul consilier Mircea Fitcal.

 


Sus